keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Vinkkejä Sri Lankaan matkaaville


- Pakkaa rantavaatteiden lisäksi jotain soveliasta ja riittävän peittävää, koska haluat varmasti ainakin kerran vierailla jossakin saaren lukuisista temppeleistä.

- Varo erityisesti isommissa kaupungeissa seuraan heittäytyviä miehiä. Varsinkin jos he alkavat suositella jalokivinäyttelyä, se on suora merkki siitä että nyt "apinaa koijataan".

- Tingi majoituksen hinnasta! Sesongin ollessa huipussaan hintoja on vaikeampi saada alas, mutta kokeilla voi aina!

- Itärannikko, se kannattaa! Upeita pitkiä rantoja toistaiseksi suurista hotelleista vapaana. Villi upea luonto! Edullista!

- Helpoin tapa matkata saaren kohteiden välillä on kuljettajan ja auton vuokraus. Bussit kulkee myös, mutta ne on normaalisti ääriään myöten täynnä. Junalla en ole kulkenut, mutta moni sitä suosittelee erityisesti upeiden maisemien takia. Jos kantti kestää, voit vuokrata auton/mopon/tuktukin ja ajaa itse minne haluat. Muista hankkia kansainvälinen ajokortti ennen matkaa.

- Tee tuttavuutta paikallisten kanssa. Opit ymmärtämään tätä maata paremmin, kun opit tuntemaan sen ihmisiä.

- Sisällissota ja vuoden 2004 tsunami ovat hieman arkoja puheenaiheita ja niitä ei ihan missä tahansa kannata nostaa esiin. Jos kuitenkin pääsee paikallisten kanssa keskusteluissa pintaa syvemmälle, saa kuulla uskomattomia tarinoita ja oppii ymmärtämään näiden ihmisten taustaa enemmän. Srilankalaiset ovat sitkeä ja suuri kansa pienessä maassa!

- Nainen: pakkaa omat tampoonit ja siteet mukaan. Täällä myytävät versiot on aika kehnoja.
- Nainen: Sri Lanka on turvallinen maa matkustaa yksin, mutta hieman varovainen kannattaa silti olla. Paikalliset miehet saattavat ymmärtää ystävälliset eleet flittinä ja muuttua hetkessä hyvin päällekäyviksi. Mielikuvituspoikaystävän kehittäminen tai "kihlasormuksen" käyttö lienee ihan hyviä taktiikoita olla rauhassa.

- Älä lue opaskirjaa kuin raamattua. Sri Lanka on jatkuvan kehityksen alla ja jotkut asiat matkailun kannalta muuttuvat täällä nopeasti. Kirjoista löytyy hyviä vinkkejä, mutta toisinaan parhaat majoitukset ja ravintolat löytyy kun lähtee ominpäin hortoilemaan. Ei myöskään tarvitse potea huonoa omaatuntoa vaikka ei niitä kaikkia oppaan suosittelemia nähtävyyksiä kierräkään. Jokaisen matka on henkilökohtainen ja oman näköinen.
     - Erityisesti Colombon osalta opaskirjojen ravintolavinkit ja baariluettelot sisältävät vanhentunutta tietoa.  
       Paikallisista marketeista voi ostaa Colombon kuukausittain julkaistavia cityoppaita. Niistä löytyy  
       ajankotaisempaa tietoa uusista ravintoloista, kaupoista ja tapahtumista. Välistä saattaa löytyä myös
       Colombon kartta mihin kaikki tärkeät paikat on merkitty.

- Varaudu hyttysiin, niitä riittää ja ne iskevät salakavalasti kuin pienet ninjat! Täällä myytävä citronella tuoksuu aavistuksen paremmalta kuin suomalainen Off. Ainakin omaan nenään.

- Matkalaisia varoitetaan sairauksista kuten malariasta ja denguesta ja varmastikin ihan syystä. Malarialääkitys Sri Lankaan on tällä hetkellä tarpeeton. Sitä suositellaan vain tietyille alueille. Denguen uhka on suurempi, mutta siihen taas ei ole vastalääkitystä olemassa. Paras keino välttää ikävät kuumetaudit, on läträtä hyttysmyrkkyjen kanssa riittävän usein. Itsellä on päässyt jatkuvasti unohtumaan ja siksi palaan täältä kotiin todella rumien arpien kera. Taudit sentään jäi sairastamatta. Vatsavaivoja täällä on odotettavissa herkemmille, koska ruoka on hyvin mausteista. Itsellä vatsa on toiminut kiitettävästi koko reissun ajan, eikä mitään tapporipulia ole tarvinnut kärsiä. Vaikka pakkasin mukaan pari putelia käsidesiä, ne on jäänyt käyttämättä kokonaan. Kannattaa välttää hanaveden nauttimista mahdollisimman pitkälle (huom. jääpalat) ja luottaa aisteihinsa.


Omat reissut:


Vielä jäi paljon pikkuisesta Sri Lankasta näkemättä!


- Ota vastaan ja anna oikealla kädellä. Täällä oikean käden katsotaan olevan puhdas ja vasemman likainen. Oikealla kädellä syödään ja vasemmalla pyyhitään takapuoli :)

- Ulkonäön kommentointi, se tuli itselle aika yllätyksenä täällä. Siihenkin voi ilmeisesti tottua. Jos sinulla on finni poskessa tai läski maha, paikalliset eivät epäröi siitä huomauttaa. Onneksi he myös muistavat kertoa jos sinulla on kivat vaatteet tai näytät kauniilta :D Kun et ota itseäsi liian vakavasti, kommenteilla ei ole väliä. Kyse ei kuitenkaan ole samanlaisesta kritisoinnista, kuin mitä se Suomessa saattaa ikävimmillään olla.

- Srilankalaiset tykkäävät antaa ja saada lahjoja. Jos täällä on viihtymässä pidempään, ehkäpä Suomesta voisi ottaa mukaan jotain pieniä lahjoja? Voi sitten ihmisiä ilahduttaa, jos sattuu tulemaan kutsu vaikkapa synttäreille.

- Sri Lankassa ympäristön suojelu on vielä lapsenkengissä. Välillä tekee ihan pahaa katsoa miten roskat lentelevät ihmisten käsistä minne sattuu ja rannoilla lojuu pulloja ja muuta muoviroskaa. Roskiksia rannoilla ja katukuvassa ei juurikaan näy. Valveutunut matkaaja kuitenkin huolehtii omat roskansa (ja ehkä vähän muidenkin) niille kuuluvaan paikkaan ja näin näyttää esimerkkiä muillekin.

- Mikäli on viettämässä aikaansa kaupunkialueilla, kannattaa pakata matkalaukkuun jotain rantavaatetusta asiallisempaa. Paikalliset pukeutuvat todella hyvin kun he lähtevät illanviettoon. Ei ole kiva tuntea itseänsä alipukeutuneeksi! TOSIN, täällähän riittää vaatekaupoissa mistä valita, jos shoppailu kiinnostaa.

- Sri Lanka on hyvä paikka vaateostoksille. Katso kuitenkin mitä ostat. Laatu ei ole aina kehuttavaa. Isokokoisille ihmisille vaatetta on vaikeampi löytää. Paikalliset kun ovat aika pienikokoisia.


Semmoisia tuli mieleen nyt... päivitän listaa mikäli lisää tipsejä putkahtaa mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti