maanantai 16. huhtikuuta 2012

Tuleeko tsunami?

Ei onneksi tullut. Viime keskiviikko oli kuitenkin hyvin jännittävä ja tunnelma odottava kaikilla. Maanjäristys tuntui täällä Colombossa asti. Olin nukkunut pitkään ja vielä oikeastaan heräilin kun se tapahtui. Istuin tv-huoneessa tietokonetta naputtelemassa, kun yhtäkkiä sohva alkoi hytkyä. Mietin, että alkaako mulla jotkut vapinat, mutta sitten huomasin että taulutelkkarikin väpättää kummasti ja vesilasissa pinta värähtelee. Voi juma! Maanjäristys!

Aluksi en ajatellut sitä sen kummemin, mutta pian sain O:lta tekstiviestin, jossa hän kysyi, että tunsinko minäkin järistyksen. Rupesi raksuttamaan, että heeetkonen... mitäs kauhuja nämä järistykset voivatkaan saada aikaan!? Ensin nettiin katsomaan maanjäristyskarttaa http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/ ja sitten uutisia. Tsunami-otsikothan sieltä hyppäsi silmille samantien. O soitti, että heiltä oli lähetetty töistä kaikki kotiin ja että rannikkoalueita aletaan pian evakuoida. Tämähän ei onneksi minua koskettanut, kun olen useiden kilometrien päässä rantaviivasta. Sitten vaan istuin koko iltapäivän surffaten CNN:n ja BBC:n välillä uutisia katsoen.

Onneksi se sitten iltaa kohden kävi selväksi, että mitään aaltoa ei ole tulossa. Se oli monille suuri ja syvä huokaus. Maat jotka ovat kokeneet tsunamin aikaisemmin, tietävät minkälaisen tuhon ja hävityksen se kylvää pitkäksi aikaa. Vuodesta 2004 on kyllä opittu paljon ja tsunamivaroituksen tullessa sana levisi todella nopeasti ja evakuoinnit alkoivat rivakasti. Jos aalto olisi tullut, uhreja olisi ollut tällä kertaa huomattavasti vähemmän.

Näitä kylttejä on rannikko-alueilla. Rantateiden varsilla on myös kylttejä, jotka opastavat mihin suuntaan kannattaa paeta, että pääsee nopeasti mahdollisimman korkealle tai kauas.


Keskiviikon uutisia seuratessa huomasin, että Suomessa oltiin keskitytty (ainakin iltapäivälehtien puolesta) vain Thaimaan tapahtumiin. "Thaimaan rannat evakuoitu", "Thaimaassa Phuketin lentokenttä suljettu", "Thaimaassa Jarkko-Petteriä jännittää"... hohhoijjaa... Onhan se Thaimaa suomalaisten turistien suosima kohde, mutta tämä maanjäristyksen aiheuttama uhka kosketti niin montaa muutakin maata.

Tässä maanjäristyksessä oli jotain hyvääkin. Riskialttiit maat pääsivät testaamaan reaktiokykyään tositoimien varalta. Sri Lankassa oltiin juuri aloittelemassa uudenvuoden juhlintaa ja nyt täällä oli vielä enemmän syytä juhlaan, kun ihmiset olivat niin helpottuneita.

God Speed!!

2 kommenttia:

  1. Miä huomasin saman, että ainoastaan thaimaasta uutisoitiin, mutta niinhän se oli oikeastaan silloin 2004kin, kun siellä niitä suomalaisia eniten oli ja kuoli tietysti... Indonesia, jossa järistys tapahtui, jätettiin täysin huomiotta... Että hohhoijaa...

    VastaaPoista
  2. Mutta niinhän se aina on, siellä missä on suomalaisia niistä paikoista uutisoidaan.. moni muu ohitetaan ihan suvereenisti.

    VastaaPoista